مژده فضلاللهی، کارتونیست و تصویرساز جوانی است که تجربه قابل توجهی در دراپ، کالکت و فروش آثار هنری در بازار انافتی دارد. او در بلاکچین تزوس و اتریوم فعالیت دارد و میگوید که آینده روشنی برای هنرمندان ایرانی در دنیای انافتی وجود دارد. ما برای درمیانگذاشتن تجربههای او با شما، گفتوگویی کوتاهی با او کردهایم.
۱. از روند کارهای هنریتان بگویید. چهطور شد که به عرصه هنر وارد شدید؟
من از کودکی کارتون میکشیدم و در مسابقههای داخلی و خارجی شرکت میکردم و گاهی هم مقام و جایزه کسب کردهام. بعد جدیتر ادامه دادم و به هنرستان رفتم و در رشتهی گرافیک دانشکده سوره و بعد رشتهی ارشد تصویرسازی تحصیل کردم. و چندسالیاست که انیماتور دو بُعدی هستم زندگی من با هنر گره خورده و سالها است که درآمدم از هنر هست و البته کاری جز این بلد نیستم.
۲.اقتصاد هنر این روزها چه اوضاعی دارد؟ آیا انافتی در بهبود این اوضاع نقشی خواهد داشت؟
مطمئنا اقتصاد هنر هم مثل اکثر حوزههای اقتصادی دیگر این روزها وضعیت خوبی نداره. اما من در مدت کوتاهی که به عرصه انافتی ورود کردم، از اقتصاد و چرخش مالی این حوزه راضیام و آیندهای روشن را برای این حوزه تصور میکنم. چون یک بازار جهانی هست و خصوصا برای ما که در این منطقه جغرافیایی و اقتصادی فرصت خوبی است.
۳. شما برای فروش آثارتان چگونه به فکر انافتی افتادید؟ آیا روشهای کلاسیک فروش آثار را هم پی گرفته بودید؟ مثلا از طریق گالریها و… . چند اثر را تاکنون در بازار انافتی فروختهاید؟
البته من هنوز در این حوزه خیلی تازهکارم و در حال یادگیری هستم. چندماه پیش وقتی شنیدم چنین فرصتی برای هنرمندان فراهم شده که بتوانند به ارز دیجیتال درآمد داشته باشند، کنجکاو شدم و بعد از مدتی تحقیق به این نتیجه رسیدم که بهتر است شروع کنم و با آزمون و خطا یاد بگیرم.
من کارم را روی بلاکچین تزوس شروع کردم و هشت کالکشن ۱۰ نسخهای را آنجا دراپ کردم که تقریبا همه فروش رفتند. البته کار سختی بود. بعد سه کار تکنسخهای ۱/۱ روی تزوس فروختم.
بعد هم به دنیای اتریوم وارد شدم و از قضا یکیاز کارهایام پس از چند ساعت فروش رفت که بسیار هیجان انگیز بود و باعث شد به این مارکت جدیتر نگاه کنم.
۴. مشتریان شما بیشتر چهکسانی هستند؟ در داخل کشورند یا خارج کشور؟ میخرند که باز آنها را بفروشند یا اهل نگهداری آثارند؟
مشتریهای من بیشتر خارج از ایران هستند و بیشتر کارهایی را هم که خریدهاند، برای فروش نگذاشتهاند و هولد کردهاند. البته برخی دوستان هنرمند ایرانی هم از سر دوستی، کارهایی از من را کالکت کردند. این دستهاز دوستان، با اینکه خودشان هنرمند و کریتور هستند ولی از هنرمندانی که تازهورودند، حمایت میکنند، و شاید بتوان گفت که روی آنها سرمایهگذاری میکنند.
البته خودم هم از همان روزهای اول بخشی از درآمدم را به کالکتکردن از بچههای این حوزه اختصاص دادم و از این راه حتی به درآمد هم داشتهام.
۵. آیا حالا که آثاری را در دنیای انافتی میفروشید، بنابر مقتضیات این حوزه خلق اثر میکنید؟
راستش فکر مکنم بهتر است که هم سبک خودم را حفظ کنم و هم به تقاضای مارکت توجه کنم و با درنظر گرفتن هر دو زمینه در دنیای انافتی کار کنم. ولی در این دنیای تازه، همهچیز با سرعت زیاد تغییر میکند.
۶. اگر قرار باشد به علاقهمندان این حوزه توصیههایی داشتهباشید، چه مقتضیاتی را برای خلق و فروش اثر در دنیای انافتی باید توصیه کرد؟
الان همهگونه اثر خرید و فروش میشود. فقط باید صبور و کنجکاو بود و تلاش کرد تا کالکتور خاص و ویژهای را پیدا کرد. نباید زود نا امید شد. انعطافپذیربودن توصیهی جدی و اصلی من است.
۷. مهمترین مشکلات هنرمندان ایرانی برای حضور در بازار انافتی چیست؟
من که خودم هنوز در مرحلهی تحقیق و یادگیریام ولی بهنظرم ایرانیها در این حوزه خوب و کاربلد ظاهر شدهاند و پیش میروند. ولی اگر بخواهم از مهمترین مشکل هنرمندان ایرانی بگویم، شاید زبان انگلیسی باشد! هرچند خیلی از هنرمندان بدون دانستن زبان انگلیسی هم در مارکت انافتی کار فروختهاند.